NAF VINTERDEKKTEST 2021 - VERDT Å VITE

Posted by:tire specialist1

VIKTIG Å FORSTÅ KICKBACK AVTALENE SOM LIGGER BAK VINTERDEKKTESTENE

Dekktestene i Europa, herunder sommer- og vinterdekktestene som publiseres av NAF i Norge og tilsvarende utgivelser i Sverige er ingen reelle dekktester som de fleste lesere faktisk tror. Dekktestene ser troverdige ut når man leser disse og de publiseres i de fleste store avisene også. De fleste journalister er inneforstått med denne form for smart reklame, og hvorvidt det utbetales kickback til journalistene har vi ingen dekning for i skrivende stund, men kickback avtaler fra produsentene av ''premiumdekk'' begynner nå å bli almenn kunnskap også utover det journalistiske miljøet. Nedenfor ser du et bilde av en artikkel fra Finansavisen 26. september 2017.

vinterdekk test 2021 naf

Denne artikkelen fra 26. september 2017 forklarer litt om motivasjonen for å publisere dekktester (som i realiteten ikke er noen dekktest, men kun smart reklame) hvor man utroper testvinnere som gir direkte kickback inntekter. NAF har i alle år oppfordret sine lesere til å velge de dyre og ‘’trygge’’ dekkene, som de har utropt som testvinnere.

BRANSJEN BRUKER BETEGNELSENE ''TESTVINNERE'' OG PREMIUMDEKK FOR Å FÅ EKSTRA BETALT

Vi har sjekket disse dyre og ‘’trygge’’ dekkene ved å prøvekjøre de på Tesla S, og vi er ikke imponert over hverken tryggheten eller prisen. Vi finner ingen egenskaper som utmerker dekkene som noen bedre dekk enn ukjente og rimeligere dekk fra Kina, Thailand, Korea og Indonesia. Tvertimot finner vi mangler på viktige egenskaper som langsgående drenering for å motvirke vannplaning på våt og slapsete vei. Slitestyrken på noen av de dyre dekkene er direkte elendig, og avgir mye dekkstøv til miljøet. Vinteregenskapene på is og snø er stort sett likt på alle dekk med samme hardhet i gummien og samme antall lameller, og vi har faktisk målt oss frem til noen dekk produsert i Kina, som bedre på is, like bra på snø, men mye bedre på drenering og bremsing på våt asfalt. I sum jevnt over et tryggere dekk om vinteren.

ER DU OPPTATT AV SIKKERHET PÅ VEIEN OG MILJØET SÅ HAR VI MANGE GODE ANBEFALINGER

Her på nettsiden finner du mange gode anbefalinger som er basert på faktiske målinger, samt sammenligninger av egenskaper i gummiblanding og dekkmønster.

De beste vinterdekkene må nødvendigvis se ut som et sommerdekk, med myk gummi, mange lameller og like god drenering som sommerdekk. Det er lett å lage en myk og likevel slitesterke gummi. Artikkelforfatter erfarer, ut i fra målinger, at dekk produsert i Europa slites ned raskt.

EU-MILJØMERKING ER RENE LABORATORIE VERDIER OG FOR NOEN DEKK KAN DET UMULIG VÆRE SAMME DEKK SOM SELGES I MARKEDET

Beklageligvis ser at at noen europeiske produsenter oppgir altfor gode EU-verdier på dekkene. De fleste tror at dette er overførbart til hva man opplever som bilfører inne i bilen, og det er så langt fra virkeligheten man kan komme. Under ''LES MER'' artiklene bak hvert dekk har vi vist en del hårreisende eksempler på hvor galt det kan bli for støyverdiene. Noen dekkforhandlere og nettbutikker forsøker seg også med å bløffe om våtgrepet med å opplyse om at det er ca. 1 billengde mellom bokstavene, noe som også er helt feil. I mange tester ser man at dekk produsert utenfor EU merket med B eller C faktisk bremser kortene enn Europeisk produserte dekk merket med A. Det indikerer at laboratoriedekket har en annen kvalitet enn dekkene som selges i markedet.

Det skal tilføres at EU-merkingen av dekk er utarbeidet av Europeisk dekkindustri.

ER ''KJENTE DEKKMERKER'' SYNONYMT MED GODE EGENSKAPER OG KVALITET? 

De mest anbefalte vinterdekkene her på nettsiden har også den beste slitestyrken, ut i fra målinger, til tross for at de har flest lameller og mykest gummi. God kvalitet på gummien (mye bindemiddel) er forklaringen. Langsgående drenering og rullemønster forbedrer stabilitet i veibanen, så myke vinterdekk oppleves som retningsstabile i høy fart.

Ikke mange ‘’kjente’’ merker i våre anbefalinger når vi fokuserer på egenskaper og kvalitet.

NYTT FOR 2019 BLIR PRODUKTOPPLYSNINGER SOM HARDHET PÅ GUMMI

Mange er opptatt av at det skal være ''nordisk'' vintergummi. Hva som betegnes som nordisk vintergummi finnes det lite informasjon om på nettet. Vi måler gummien ved 10-18 grader når dekkene ligger på lager. Vi vil også begynne å målen gummien i et fryselager på ca. minus 20 grader. Når gummien er gjennomfrosset er det mye hardere, men etter litt kjøring mykes den fort opp. Et vinterdekk som holder minus 20 grader endrer seg fort når dekkets normale arbeidstemperatur oppnår 34-36 grader. Kjører man i 110 km/t i pluss 20 eller minus 20, så er dekkets arbeidstemperatur omtrent den samme (målt mot dekksiden eller inne i dekket via dekktrykksensoren). Når man starter en tur fra hytta på fjellet i minus 20, så må man være oppmerksom på at gummien i dekket har frosset og har langt mindre grep før dekket blir varmt. Dette er forklaringen til at mange opplever dårligere veigrep ned fra fjellet, fordi man starter med frosne dekk, i forhold til å ankomme hytta på skikkelige varme dekk.

KUNNSKAP OM DEKK SPARER DEG FOR MASSE USIKKERHET, RISIKO OG EKSTRA UTGIFTER

Du kan lese mer i denne artikkelen (kommer snart) om råd og tips for valg av dekk. Bli din egen dekkekspert. Kan du innholdet i denne artikkelen så har du mer kunnskap om dekk en den jevne dekkselger i landets dekkbutikker og bilforhandlere.

 

Products list